Ilandra

Ilandra
www.aussieactionskennel.se instagram: aussie_actions_ jenny

måndag 11 april 2016

Att offra en tävling...

... kan man göra på många sätt!

Varför i hela friden skulle jag offra en tävling? Jag har ju betalat, tränat, offrat en hel helgdag, planerat, kanske skaffat barnvakt?
Fördelarna är fler än nackdelarna, tro mig.

Nu pratar jag debut eller om de senaste tävlingarna har gått fel på något sätt. Eller om du är alldeles för nervös. Eller möjligen en kombination av alla tre!

Debut: Sitter alla momenten klockrent, du och din hund har ett perfekt samarbete, du litar på att ni grejar det här, toppen! Då är nog bara vissa bitar i det här inlägget intressant för dig.

Är du däremot nervös inför debuten, vissa moment sitter inte helt, under vissa förutsättningar kommer inte momenten fungera. Men debuten ska ändå göras nån gång och under de bästa förutsättningarna kommer det att gå. Kör! Tävla! Men ha en plan.

Sikta på samarbetet, att du har med dig hunden hela vägen. I momenten och mellan momenten. Våga vara kaxig mot tävlingsledaren och visa att du vill ta god tid på dig för att förbereda. Börja inte förrän ni har kontakt! Stanna upp dig och din hund medan ni lyssnar på TL, sen tar du med hunden till angiven plats. Risken är att du tappar hunden mellan momenten om du samtidigt lyssnar, blir osäker vad TL menar och dessutom är det kanske inför ert problemmoment. Ge dig den chansen att veta vart ni ska, sen tar ni er dit ni ska. Det kommer bara se prydligt ut! Och du är tydlig mot hunden.

Ta tid på dig att samla upp hunden efter belöningen. Lär dig också hur mycket du ska dra upp/lugna hunden mellan momenten. Tänk på att olika moment har olika hastighet, lär dig hur din hund ska vara efter en belöning inför ett snabbt/långsamt moment.

Om ett moment ALLTID skiter sig enligt dig: Nu kan det vara dags att offra poäng för att få poäng. Har du fått noll på ett moment de senaste tävlingarna så måste vi bryta trenden. Ibland gör dessutom hundarna något som de aldrig gör på träning. Om hunden springer förbi dig i ren glädje med apporten i munnen varje tävling så tappar du flera poäng om hunden kommer tillbaka. Gör den det inte är det noll. Så istället för att stå och hoppas på tian, kläm i med ett DK innan hunden tänker dra iväg, var övertydlig. Så får du poäng, en lyckad hund och en bra känsla inför nästa tävling. Offra alltså poäng för att få poäng, investera i nästa tävling.

Nervös då? SATSA PÅ KÄNSLAN!
Att vara nervös på tävling är så himla jobbigt! Och det hjälper ingen. Men det är något alla måste fightas med men med rätt känsla och inställning blir det lättare. Satsa på att ni ska ha ett fint samarbete hela vägen, fokusera inte för hårt på förstapriset, det kommer av sig självt när ni hittar flytet och självkänslan. Släpp på kraven, våga ha roligt och sätt inte in krav förrän förstapriset känns iland. Vid det laget har ni redan kul och kan gott höja ribban.

BRYT!
Vad menar jag med det då?
Inte att bryta för att det går så himla dåligt utan för att det går så himla BRA!
Va, det låter ju helt galet? Nej, här investerar vi verkligen i framtida tävlingar, har du kommit så långt i din mentala träning att du vågar bryta för att belöna upp din hund ordentligt efter ett bra program då är du en bra bit på väg mentalt!
Hanna Axelsson, en jätteduktig valpköpare till oss har lärt mig detta. Sitter ett moment som krånglat innan eller att känslan mellan dig och din hund är helt underbar, eller har en ung hund, eller att debuten verkligen gick över förväntan, vad vore mer fantastiskt än att du höjer handen till skyarna och säger JAG BRYTER! Springer av planen, drar fram leksaken och ni har fantastiskt roligt ihop!
Där bygger du upp förtroende mellan din hund, att ha känslan av bra moment och att avsluta när energin är på topp, det kan bara ge självförtroende hos er båda. Ni kommer lämna en förvånad domare och TL på banan men det är bara bonus ;)

Ta fram egna lösningar på hur ni ska tycka om att tävla. Varför träna nästan dagligen för en tävling som du nästan kräks på morgonen inför?
Var förberedd, se till att veta vad som sker på planen, överträna störningar (det får bli ett annat blogginlägg) så kommer ni vara mer än redo och tävling blir en piece of cake och ni kommer inte behöva offra mer tävlingar utan bara njuta när poängen haglar över er!



5 kommentarer:

  1. Så himla bra och tänkvärt skrivet.

    SvaraRadera
  2. Så himla bra och tänkvärt skrivet.

    SvaraRadera
  3. Helt rätt tänk förstås☺

    SvaraRadera
  4. Helt rätt tänk förstås☺

    SvaraRadera
  5. Mycket bra !! Tack Jenny!! Jag fick flera bra tips av Hanna i går också, när vi träffades.
    Kram Kram

    SvaraRadera